Trattoria Kraków

Pragniesz wiedzieć, jakim sposobem zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z perfekcyjnych pizzerii w Rzymie. Jeżeli jednakże nie planujesz być w Rzymie, najbliższą idealną alternatywą jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co przynosi pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeśli odpowiednio zrobione – może spowodować, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.

restauracja Kraków

   

Ale po pierwsze: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Tradycyjna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem legendarnym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były jednoznacznikiem. Na początku stosowano zasadę – im prostsza pizza, tym poprawniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano bądź też bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Bezspornie, włoskie jedzenie jest wybitnie regionalne, też jeśli chodzi o pizze. Jedna reguła niemniej jednak jest wszędzie taka sama: każda prawdziwa włoska pizzeria powinna być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet legalnie nazywać się pizzerią!

Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Tak samo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna i w największym stopniu autentyczna – kiedy jest świeża, zawiera lokalne składniki.

Co jest niezbędne prócz pieca, aby zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży bądź też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

Później pora na ulubione akcesoria, chociaż wolno trzymać się także wyżej wymienionej klasyki. Najporządniej też gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – innymi słowy ozdobić kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.