Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie wypada odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie tylko niskokaloryczny, jednakowoż także wyśmienicie wpłynie na skonstruowany przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, wiadomo, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy dostęp do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą renomą radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą akcesoryjnym orzeźwieniem w duszne dni.
Desery lodowe
Przepysznym, słodkim i dobrym także dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany należy zmiksować z trafną porcją właściwej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z poboczną dawką malin lub jakimś ciekawym sosem owocowym. To wspaniała alternatywa dla autentycznych łasuchów, należy tylko nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i rześkim pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub ewentualnie z mieszanki. Dodatkowym walorem jest również to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być absolutnie zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie porządniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni muszą zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są kapitalną przekąską w trakcie upalnych dni. Nadzwyczajnie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie niezwykle łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu